Hoe wordt een Tiffany lamp gemaakt?

Artikel - Article 8 van 15
Overzicht

Tiffany lampen zijn sinds de introductie in 1894 mateloos populair, en kunnen tegenwoordig tot de ware klassiekers gerekend worden. De lampen worden vervaardigd uit stukjes gekleurd glas, zorgvuldig gezet in lood. Net als vroeger worden deze lampen nog steeds met de hand gemaakt. 

Het maken van een Tiffany lamp is niet voor iedereen weggelegd: wanneer je zo’n pronkstuk kunt produceren, mag je jezelf met recht een kunstenaar noemen. Het proces geschiedt volledig met de hand en is daarom zeer tijdrovend. Zo wordt er te werk gegaan:

  1. Allereerst tekent de kunstenaar het ontwerp op papier, met details van de lijnen en de kleuren: dit wordt de blauwprint voor het creëren van de lamp.
  2. Dan worden de juiste kleuren glas gekozen, op zorgvuldige wijze zodat ze zo dichtbij mogelijk het originele design (van Louis Tiffany) komen.
  3. Het glas wordt met een speciaal mesje met de hand ingesneden en dan voorzichtig gebroken met een tang.
  4. De stukjes glas worden op de blauwprint gelegd, zodat ze als puzzelstukjes perfect in elkaar passen.
  5. Wanneer het laatste stukje glas op de blauwprint ligt, krijgt het ontwerp al een gezicht.
  6. Nu is het tijd om elk stukje glas aan de zijkanten van koperfolie te voorzien: dit houdt de lamp in een later stadium bij elkaar. Het is belangrijk dat de folie er strak en zonder belletjes omheen zit.
  7. Dan komt nu de meest complexe stap; de vorm van de lamp creëren. Bij deze stap worden de stukjes glas een voor een in een mal gelegd, die de vorm heeft van hoe de lamp eruit moet komen te zien. Het feit dat het ontwerp gespiegeld geplaatst moet worden (de mal komt aan de buitenkant), maakt het extra lastig.
  8. Om ervoor te zorgen dat de stukjes op hun plek blijven, wordt er flux (vloeimiddel) overheen gesmeerd, dat het solderen straks makkelijker maakt. Het zorgt voor een verbinding tussen het soldeermiddel (bestaande uit tin en lood) en het koper.
  9. Dan wordt met een soldeerbout het middel langs de randjes met koperfolie gesoldeerd. Soldeermiddel plakt niet aan glas, dus mocht er iets op het glas terecht komen, kan het er zo vanaf gehaald worden.
  10. De hele binnenkant van de lamp zit nu aan elkaar vast, en is sterk genoeg om uit de mal gehaald te worden. Dit is het moment dat een design gemaakt op papier tot leven komt.
  11. Aan de bovenkant komt een kroon die vast gesoldeerd wordt, om extra support te geven aan de vorm.
  12. Dan komt er nog een mooi, dun soldeerlaagje aan de buitenkant van de lamp.
  13. Nu is het tijd voor de laatste stap: het antiek maken van de lamp. Met een doet wordt er patineermiddel over de lamp gesmeerd, zodat hij zijn mooie oude look krijgt. Petina is de grijsgroene laag op metalen voorwerpen, ontstaan door oxidatie. Dit kan natuurlijk ontstaan (door bijvoorbeeld zure regen) maar ook met patineermiddel, waar de kunstenaar in dit geval voor kiest.
  14. Nu wordt de kap op een mooie, bijpassende poot gezet en voorzien van het juiste lampje, zodat de Tiffany lamp op z’n best uitkomt.

Niet alleen het bijzonder fraaie uiterlijk, maar ook de manier van vervaardigen maakt een Tiffany lamp uniek. Bekijk onze nieuwe collectie of laat u inspireren door een van de mooie vloerlampen

© 2007 - 2025 Haddon Hall Tiffany | sitemap | rss