Tiffany lampen en kunst

Artikel - Article 10 van 15

De meningen over kunstwerken zijn vaak erg verschillend. De een vind het mooi en is er weg van, terwijl een ander van mening is dat het werk zelfs de donkerste kelder niet waard is. Kunst is dus erg smaakgevoelig en zet mensen vaak aan het denken. Iedere grote kunstenaar heeft wel eens iets gemaakt wat niet mooi is en in de smaak valt bij het grote publiek, maar toch van grote waarden is . Neem bijvoorbeeld het schilderij ‘Les Demoiselles d’avignon’ van Pablo Picasso. Dit schilderij heeft de kunstwereld voorgoed veranderd, terwijl menig kunstkenners het niet mooi vinden.

Even wat anders dan schilderijen, maar zeker een grote speler in de kunstwereld, zijn de Tiffany lampen van Louis Comfort Tiffany. Deze grote kunstenaar op het gebied van lampen heeft een gigantische collectie lampen gemaakt. De ene lamp is exclusiever dan de andere en daarom verschillen de waarden van de lampen ook enorm. Aangezien alle grote kunstenaars wel eens iets heeft gemaakt wat niet als mooi wordt bevonden, is het de vraag of Tiffany dat ook heeft. Nogmaals, omdat kunst nou eenmaal kunst is, verschillen de meningen natuurlijk over wat wel en niet mooi is. Daarom kunnen we uit de gehele collectie van Tiffany toch een aantal lampen opnoemen die in ieder geval apart zijn.

De vleermuislamp

Waar deze lamp waarschijnlijk zou schitteren bij Batman in huis, is het toch enigszins een vreemde lamp. Met zes stijgende vleermuizen als versiering van de onderrand van de groenblauwe mozaïeken lampenkap vormt de lamp een mooie hangplaats voor de vleermuizen. Deze lamp is niet zo heel erg gemakkelijk te verkrijgen, omdat er maar drie van zijn gemaakt. De prijs van deze lamp is onbekend, maar is door de exclusiviteit ongetwijfeld erg hoog.
 

De spinnenlamp

Zodra Batman een lamp in huis heeft kan Spiderman natuurlijk niet achter blijven. De Tiffany lamp wordt van bovenaf omhelst door zes grote spinnenpoten. Het web, oftewel de lampenkap, is een koepelvormig. De Tiffany lamp met het spinnenthema is minder exclusief dan de vleermuislamp. Mocht u een fan zijn van spinnen, juich dan niet te snel. De laatste keer werd een Tiffany spinnenlamp voor een bedrag van $40.000 verkocht. Spiderman zal dus nog flink in de buidel moeten tasten mocht hij de lamp aan willen schaffen.

De octopuslamp

Heeft u een aquarium en bent u nog op zoek naar een bijpassende, klassieke lamp? Stop met zoeken, want dan is de Tiffany octopuslamp echt iets voor u. De trotse octopus heeft zich bovenop de lampenkap gehuisvest en spreid zijn tentakels over de lamp. De geel geblokte lampenkap vormen samen een prachtig fort dat de octopus bewaakt
.

Waar vind ik een Tiffany lamp?

Bovenstaande lampen zijn in ieder geval apart te noemen, maar kunnen natuurlijk altijd in de smaak vallen. Naast deze praktisch onbetaalbare lampen, bestaan er nog veel meer gewaardeerde lampen uit de Tiffany collectie. Op www.haddonhalltiffany.nl vind u tal van betaalbare Tiffany lampen. Zowel hanglampen, plafonnieres, tafellampen, wandlampen, vloerlampen als andere Tiffany lampen. 

© 2007 - 2024 Haddon Hall Tiffany | sitemap | rss