Het Favrile glas van de Tiffany lamp

Artikel - Article 11 van 15

Het ontstaan van het glas van de Tiffany lampen kent een uniek verhaal. In diverse blogs zijn we al ingegaan op het ontstaan van de Tiffany accessoires. De blog van deze week staat in het teken van de ontdekking van het, voor de Tiffany lampen typerende, Fravile glas.

Tijdens een samenwerking van Tiffany met Arthur Nash werd het Favrile glas geboren. Deze naam is afgeleid van het 17de eeuwse Engelse woord ‘fabrile’ (= toebehorend aan een vakman). Het wordt tegenwoordig ook wel opalescent of colorescent glas genoemd. In Nederland staat het beter bekend onder de naam glas in lood.

 

Tiffany lampen: gebaseerd op glas in lood

Als glaskunstenaar werd Louis Comfort Tiffany geïnspireerd door de eeuwenoude Europese architectuur. Hij was onder andere, diep onder de indruk van het glas in lood werk bij de Kathedraal van Chartres (Notre-Dame) in Parijs. Ook heeft hij zich laten inspireren door het archeologische iriserende (regenboogkleurige) Romeinse glas. Iriseren is een natuurkundig verschijnsel, waarbij door breking van het licht een regenboogachtige kleur op het oppervlak van een voorwerp verschijnt. Dit zie je vaak terug bij zeepbellen:

Patent op het favrile glas

In 1894 vroeg Louis Comfort Tiffany het patent aan op het beroemde Favrile glas. Het Favrile glas is een versmelting van normaal opaal glas (wisselende kleuren bij wijziging lichtval/gezichtspunt) en helder antiek gekleurd glas. Tiffany heeft jarenlang geëxperimenteerd en is er daardoor in geslaagd om vijf verschillende kleuren te kunnen mengen. Het glas heeft een kenmerkend satijnen oppervlak en bestaat uit, door elkaar vloeiende kleuren. De lampen en andere decorstukken werden geblazen. Door de techniek van Tiffany konden er overgangen en structuren worden gecreëerd. Hierdoor was men in staat motieven als bloemen, dieren en andere vormen erin te verwerken. Tifanny zocht naar een manier om kunst een rol te laten spelen in het dagelijks leven van mensen. Zo werd de kunststijl verwerkt in hedendaagse producten, zoals lampen en vazen.

Zelf een mooie Tiffany accessoires met het prachtige Favrile glas in huis? Neem een kijkje in ons uitgebreide assortiment.

© 2007 - 2024 Haddon Hall Tiffany | sitemap | rss