Tiffany lampen en art-deco

Artikel - Article 12 van 15

In de vorige blogs hebben we het onder andere gehad over de geschiedenis van de Tiffany lampen en de Tiffany Girls. Dit keer gaan we verder in op de stijl waarin Tiffany lampen toebehoren.

Tiffany lampen behoren tot de welbekende Art Deco stijl. De Art Deco stijl kwam rond ongeveer 1920 tot 1939 sterk in opmars. De stijl was terug te zien in de architectuur, beeldende kunst, mode, interieur, decoratie en verschillende vormen van kunst.

De stijl is vlak na de eerste wereldoorlog ontstaan. Het begon allemaal bij een wereldtentoonstelling van bekende Franse kunstenaars die een collectief vormden tegen de verouderde stijlen. Ze vonden dat het tijd werd voor vernieuwing. De term Art Deco is afgeleid van de naam van deze tentoonstelling: ‘L’Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes’. Er komen verschillende stromingen terug in Art Deco stijl  waaronder, modernisme, expressionisme, kubisme en functionalisme.

 

 

Art Deco wordt vaak verward met de Art Nouveau stijl. Dit is eigenlijk de voorloper van Art Deco. Het wordt in Nederland ‘Jugendstil’ genoemd. De stijl kenmerkt zich vooral door sierlijke en golvende lijnen en veel gebruik van dieren en planten. Deze stijl veranderde langzaamaan en begon steeds meer te lijken op de huidige Art Deco stijl. Daarom is het vaak moeilijk om de stijlen uit elkaar te halen.

De Art Deco stijl wordt gekenmerkt door gebruik van verschillende kleuren, geometrische figuren en een overvloed aan versieringen. Er wordt veel gebruik gemaakt van rood, zilver, zwart, geel en andere felle en heldere kleuren. Het is een erg decoratieve stijl met veel abstractie, geometrische vormen en strakke lijnen.

Het stadje Napier in Nieuw-Zeeland is echt een stadje om te bezoeken als u houdt van de Art Deco stijl. Bij het populaire stadje is een grote hoeveelheid Art Deco architectuur aanwezig. Hier is ook elk jaar in februari een Art Deco weekend waar jaarlijks duizenden Art Deco fans op af komen.

Bent u op zoek naar mooie Tiffany lampen die passen in uw Art Deco interieur? Kijk dan eens hier.

 

 

© 2007 - 2024 Haddon Hall Tiffany | sitemap | rss