De Tiffany Girls: het geheim achter de bekendste Tiffanymotieven

Vorige Artikel 2 van 18 Volgende

Hoewel Louis Tiffany nog steeds wordt gezien als de grootmeester van de Tiffanylampen, ging in werkelijkheid een groep vrouwelijke ontwerpsters achter hem schuil. Deze dames worden nu ook wel de Tiffany Girls genoemd: een naam die zij te danken hebben aan de succesvolle Tiffany-ontwerpen die zij bedachten. Wie zijn deze Tiffanygirls en voor welke wereldberoemde Tiffanymotieven waren zij verantwoordelijk?

De verkoop van (Louis) Tiffanylampen

Louis Tiffany (1848 – 1933) begon zijn carrière als schilder, maar groeide uit tot bedenker van de bekende Tiffanylampen. Een veel verkochte lamp, die nog steeds in veel huishoudens te vinden is. Louis was niet alleen een goede kunstenaar, maar zijn lampen en creaties verkopen kon hij ook als de beste. Zo gebeurde het dat hij rond 1900 aan het hoofd stond van een succesvol lopende werkplaats in New York, de zogenaamde Tiffany Studios. Vanuit hier werden de lampen gemaakt en verkocht over de hele wereld. Louis was een echte zakenman.

De Tiffany Girls

Bron: https://usimaison.com/tiffany-girls/Hoewel vaak wordt gedacht dat meneer Tiffany zelf achter alle ontwerpen zat, blijkt dit niet altijd zo geweest te zijn. Hij niet alleen, maar een groep van vrouwen was de grote spil in het geheel. Deze Tiffany Girls ontwierpen en maakten nieuwe lampen voor Louis Tiffany. Opvallend is dat Louis de populaire motieven niet toekende aan de dames, maar de groep vrouwen beloonde door ze evenveel te betalen als de mannen binnen het bedrijf. Iets wat in die tijd absoluut niet vanzelfsprekend was. Tiffany ging er echter vanuit dat vrouwen minstens zo goed in dit werk waren als mannen. Volgens hem hadden zij een beter kleurgevoel dan mannen.

Bron: https://usimaison.com/tiffany-girls/

De brieven van Clara Driscoll

Alles wat we weten over de Tiffany Girls en de werkwijze binnen de Tiffany Studios, hebben we te danken aan de brieven van Clara Driscoll (1861 - 1944). Clara schreef haar familie over haar werk als hoofd op de Women’s Glass Cutting Department, ook wel de de ontwerpafdeling van de Tiffany Studios. Dankzij haar brieven ontstond er niet alleen een goed beeld van haar aandeel in het succes van lampen, maar ook van de sociale achtergrond van werkende vrouwen in New York rond die tijd. Vrouwen mochten werken, maar zodra ze trouwden kregen ze ontslag. Deze regel zorgde bij Clara voor een bewogen carrière. Ze verliet Tiffany’s meerdere malen, maar keerde ook weer terug. Zo overleed haar eerste man en verdween haar tweede. Haar derde echtgenoot bleek uiteindelijk de ware, waardoor ze in 1909 officieel afscheid nam van de Tiffany Studios.

De meest bekende Tiffanymotieven

In de brieven naar vrienden en familie schreef Clara over de lampen waar ze aan werkte en hoe het ontwerpen van de lampen in zijn werk ging. Het proces verliep ongeveer zo: één of twee vrouwen deden het modelleerwerk, waarna een tweede groep vrouwen de glasplaten in kleine stukken knipte. Een andere groep vrouwen voegde ze vervolgens samen met brons- of koperstrips. In dit werkproces bleken de dames verantwoordelijk te zijn voor populaire ontwerpen als de Dragonfly, Wisteria, Butterfly en de Poppy. De waarde van deze populaire ontwerpen, mits in perfecte staat, loopt nu op tot 100.000 dollar; soms zelfs tot in de miljoenen dollars. Zo is de Large Poppy Floor lamp uit 1910 tussen de 1,2 miljoen en 1,5 miljoen dollar waard. Iets wat Clara en haar team zich toentertijd vast niet konden voorstellen!

Bekijk lampmotieven bij Haddonhall Tiffany

Ben jij na het lezen van dit blog benieuwd naar de meest bekende Tiffanymotieven die werden ontworpen door de Tiffany Girls? Breng dan een bezoek aan onze grote showroom in Venlo. Bij ons kun je de meest bekende Tiffanymotieven bekijken. Neem voor vragen contact met ons op via ons telefoonnummer 077 390 5049 of stuur een e-mail naar info@haddonhalltiffany.nl.

Newsletter - Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Apply to receive our newsletter
Sign up - Aanmelden
© 2007 - 2022 Haddon Hall Tiffany | sitemap | rss